All you need to know about Acid/Exfoliating Toner!

Exfoliating toner atau acid toner memang beberapa bulan belakangan ini kayaknya lagi heboh banget, ya? Salah satu alasannya mungkin karena gembar gembornya Caroline Hirons tentang betapa pentingnya double toning. Karena kayaknya pada getol ingin mencari informasi dan mencoba double toning ini saya jadi sering banget kebanjiran pertanyaan mengenai acid toner *hiperbola*.

Sebenarnya informasi-informasi ini sudah banyak saya tulis, sih, di blog saya ataupun di Female Daily. Jadi coba saya rangkum kembali yah informasi yang sudah ada dan mudah-mudahan berguna untuk yang ingin mencoba acid toning.

Sebelum membaca artikel ini, saya peringatkan terlebih dahulu, ya, kalau tulisan kali ini akan panjang. Jadi kalau tidak ada waktu luang banyak lebih baik dibaca lain kali. Karena haram hukumnya kalau bacanya nggak sampai selesai :p

IMG_6412

On toner and double toning

Jika berbicara tentang toner, jangan bayangkan toner jaman dahulu kala yang isinya adalah alkohol dan astringen. Sepertinya salah kaprah toner ini menjadikan toner musuh banyak orang. Toner sendiri dipakai bukan untuk langkah pembersihan tapi lebih untuk prepping the skin for your skincare atau juga untuk mengembalikan pH kulit dan hidrasi yang hilang pada saat kita membersihkannya. Nah, toner ini sendiri ada dua jenisnya: acid / exfoliating toner dan hydrating toner. Kenapa kulit butuh dua macam toner berbeda ini? Karena seiring bertambahnya usia sel kulit kita jadi malas buat beregenarasi yang tadi selnya cekatan dan giat-giat waktu muda, makin tua makin malas. Yah orangnya aja makin tua makin malas kan :p oleh karena itu kita butuh bantuan acid toner. Tapi acid toner ini tidak melembapkan dan malah kadang bikin kering, oleh karena itu untuk mengembalikan kelembapan kita butuh hydrating toner. Untuk selengkapnya mengenai double toning bisa dibaca di artikel ini.

Continue reading “All you need to know about Acid/Exfoliating Toner!”

Advertisements
All you need to know about Acid/Exfoliating Toner!

On Doing Acid Toning Responsibly

I posted an article on daily and weekly exfoliation at Female Daily. It basically laid out all the basic theory of what, how and when of the exfoliation. Since exfoliation, in particular acid toning is the it thing among my friends and I noticed some of my followers in Instagram ask me alot about it, I thought I do a follow up post. Thanks to Lena which pointed out to me that a younger skin might only need a physical exfoliation – I’ll talk more about this below.

IMG_6412

Some of these stuff that I talked about regarding exfoliation in general and acid toning in particular are the fruit of research, reading blog entries from various bloggers that talked intensively about skincare and ingredients such as Caroline Hirons and Skin & Tonic, and also from personal experience. In no way that this post (or any other) can be regarded as a professional opinion because I’m no dermatologist – I get paid to preach people on other stuff and it’s legit. So when I write and discuss something, I expect people to take it with a grain of salt and to make an informed decision by enriching themselves with information from various sources before they actually make a decision. Don’t worry the actual post itself is not that lengthy. 

Continue reading “On Doing Acid Toning Responsibly”

On Doing Acid Toning Responsibly

The thing about exfoliating toner …

It’s very addictive!

Exfoliating toner. Here are some of the basic stuff to go by.

1. Exfoliating toner is not equal to astringent though both give tingling feeling and it’s in no way harsh!

2. Toners that contain acid: AHA/BHA/PHA. AHA: Glycolic Acid or Lactic Acid. BHA: Salicylic Acid. PHA: Gluconolactone.

3. Use after cleansing followed by hydrating toner (those that contain hydrating ingredients and NOT astringent or acid). Trust me, you would want to double tone! Whoever told you that oily skin doesn’t need a toner doesn’t know what she’s talking about. Even oily skin will benefit from double toning. Continue reading “The thing about exfoliating toner …”

The thing about exfoliating toner …